CODE-teknikken: Lagre og utnytt ny kunnskap

Publisert

Tenk så mange fantastiske ideer, tips, råd og kunnskap som har kommet din vei i løpet av livet, men som nå er forsvunnet fra hjernen din for godt.

Det gode rådet du måtte huske på når du skulle kjøpe din første bolig, som du nå ikke har snøring på hva handlet om.

Den utrolig smarte presentasjonsteknikken du lærte på kurs for 3 år siden, som du på død og liv ikke klarer å huske.

Et av mine store fokusområder det siste året har handlet om personlig kunnskapslagring. Hvordan sørge for å ikke bare notere ned de nyttige ideene og rådene som dukker opp i hverdagen, men faktisk forstå dem og lagre det på en måte som er lett å finne igjen.

Det ække lett.

Men jeg har kommet et godt stykke på vei. Boken Building a Second Brain av Tiago Forte har hjulpet meg veldig, og jeg vil dele en av de enkleste, men beste, teknikkene jeg lærte herfra: CODE.

📝 Capture – keep what resonates
💼 Organize – save for actionability
🧪 Distill – find the essence
💡 Express – show your work

CODE-teknikken handler om 4 konkrete steg du skal følge når du møter ny informasjon:

1️⃣ Capture: Kommer du over noe interessant, skriv ned DET VIKTIGSTE av innholdet umiddelbart! Enten det er å lagre en lenke til en nyttig artikkel eller skrive en setning om det rådet du fikk fra fysioterapeuten din i notat-appen på mobilen din.

2️⃣ Organize: Når du har litt bedre tid, kan du sortere notatet ditt. Enten det er å slenge på en tag med kategorien “helse”, eller lagre det i et mappesystem. Aner du ikke hvor du skal starte? Sjekk ut PARA-systemet her.

3️⃣ Distill: Her handler det om å trekke ut selve kjernen av det du synes er interessant. Det å lagre et bokmerke til en artikkel er et godt steg 1, men det er tungt å måtte lese gjennom 2-3000 ord hver gang du skal hente frem det som var nyttig. Skriv ned/marker/uthev det viktigste. En fin teknikk her er “progressiv oppsummering”. Motsatt kan du legge til noen utfyllende setninger til notater som “Huske BSU 2.0”

4️⃣ Express: Det jeg gjør nå med denne ideen jeg likte 💡 Det å uttrykke noe på sin egen måte er den beste måten å lære og forstå noe på. CODE-teknikken er ikke lenger et vagt begrep jeg leste i en bok en gang, jeg har bearbeidet det og gjort kunnskapen personlig. Attpåtil kan det kanskje være til nytte for andre? Vinn-vinn der altså.

Publisert