Notatteknikk: Progressiv oppsummering

Publisert

“Progressiv oppsummering” er kanskje de kjedeligste to ordene du har hørt siden “kontinuerlig utvikling” eller “konstruktiv dialog”, men er noe som har vært veldig verdifullt for min egen del.

Progressiv oppsummering er en notatteknikk utviklet av Tiago Forte som lar deg filtrere og prioritere de viktigste delene av det du leser slik at du enkelt kan finne tilbake til de viktigste ideene senere.

Poenget er å unngå endeløse vegger av tekst slik at du enkelt kan finne frem til essensen av det du synes var interessant når du leser det på nytt i fremtiden.

Notatteknikken består av flere steg, hvor hvert steg bringer deg nærmere essensen.


Steg 1: Utgangspunktet

Ta denne produktnyheten fra Google som et eksempel. Den inneholder viktig informasjon om en endring til søkealgoritmene deres, men om jeg bare lagrer hele tekstutdraget vil det være tidkrevende og demotiverende å vende tilbake til den i fremtiden.

Tankene jeg gjør meg første gang jeg leser noe er verdifullt, og jeg bør derfor trekke frem det viktigste slik at jeg slipper gå gjennom samme prosess på nytt senere.

Steg 2: Uthev essensen

I det første steget uthever du de beste delene av artikkelen du leser eller notatene du har skrevet. Dette laget handler om å finne essensen av det du synes er interessant. Se etter ord, setninger og sitater som representerer kjernen i innholdet.

Steg 3: Marker det beste av det beste

Her markerer du de aller beste delene på en annen måte, f.eks med å highlighte med en farge. I dette steget går du et skritt lenger, og koker informasjonen videre ned til beinet.

Steg 4: Skriv en superkort oppsummering

Dersom informasjonen er viktig kan du ta det til et siste steg, hvor du skriver en superkort oppsummering av det viktigste. Poenget her er å kunne vende tilbake til notatet ditt og på et par sekunder forstå hva det handler om.

For min del har dette vært en veldig nyttig teknikk, ettersom jeg har en tendens til å lagre hele artikler eller store mengder tekst, som jeg ikke får utnyttet raskt nok når fremtidige Eirik kommer tilbake til det.


Om du er interessert i flere nyttige teknikker og verktøy kan du vurdere å kaste inn e-posten din nedenfor for å melde deg på nyhetsbrevet mitt 💖

Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Andre verktøy som kan være nyttige:

👉 ICE-rammeverket
👉 PARA-systemet

Publisert