The Compound Effect

Publisert

Forfatter
📝 Darren Hardy

Du forstår hva denne boken handler om ut fra tittelen: Hvordan små, målrettede skritt og gode vaner over tid vil gi deg suksess i livet. En kort og enkel, men motiverende selvutviklingsbok skrevet av grunnleggeren av SUCCESS Magazine, Darren Hardy. Flere nyttige teknikker og strategier for å forbedre deg selv på alle områder av livet.

Her er mine takeaways.


Ta ansvar for ditt eget liv

De aller færreste velger bevisst å bli overvektig, ha en dårlig personlig økonomi, bli skilt eller miste jobben. Men ofte er disse konsekvensene resultatet av en rekke små, dårlige valg over tid.

Hvis du alltid tar 100 prosent ansvar for livet ditt – fullt ut eier alle dine valg og det som kommer din vei – da sitter du med makten. Alt er opp til deg. Du er ansvarlig for hvordan du velger å møte utfordringer, håndtere problemer og hva du får ut av livet.

Fra og med i dag, velg å være 100 prosent ansvarlig for ditt liv. Fjern alle unnskyldninger. Innse at du er fri til å ta dine egne valg.


Start med små steg

Skriv ned 5 små, enkle steg du kan ta hver dag som du tror kan føre livet ditt i en mer positiv retning.

Skriv deretter ned 5 ting du kan stoppe å gjøre, som potensielt kan føre livet ditt i negativ retning.

Identifiser triggerpunktene dine: se på listen over dårlige vaner. Identifiser hva som utløser dem.

Hvor i livet ditt tar du ikke fullt eierskap i dag? Skriv ned tre dårlige valg du har gjort tidligere som har hatt negative konsekvenser for deg. List deretter opp tre ting du burde ha gjort, men ikke gjorde.


Finn ut hva som driver deg

Skal du ha suksess i livet krever det dedikasjon over tid. Dedikasjon over tid vil gi øyeblikk som er slitsomme, tunge, og ofte kjedelige. For å holde det gående må du finne ut hva som driver deg.

Tenk over hva du ønsker ut av livet. Hva du synes er spennende. Hva du kan bli til. Finn ut hva som driver, hva som gir deg energi og gnist nok til å kunne legge inn innsats og dedikasjon hver dag over tid.

Hvis du ikke graver dypt nok her, blir målsetningene dine nok et nyttårsforsett som ebber ut etter et par måneder i stedet for vedvarende suksess.

If we want to succeed, we need to recover our grandparent’s work ethic.


Målsetninger – skriv dem ned

Vellykkede mennesker setter seg klare mål. De vet hvem de er og de vet hva de vil. De skriver ned og lager planer for å oppnå dem. Mislykkede mennesker bærer målene sine rundt i hodet som klinkekuler som triller rundt i en boks. Målsetninger som ikke er skrevet ned og konkretisert er bare fantasier.

Valg + atferd + vane + tid = mål


Start og avslutt hver dag med kalibrering og refleksjon

Hver morgen kl. 7 har jeg det jeg kaller mitt kalibreringsmøte, der jeg tar femten minutter for å justere dagen min. Dette er der jeg går gjennom mine tre viktigste ettårs- og femårs-mål, mine viktigste kvartalsvise mål, og mitt toppmål for uken og måneden. Deretter gjennomgår (eller setter) jeg mine tre viktigste MVP-er (mest verdifulle prioriteringer) for den dagen, og spør meg selv: “Hvis jeg bare kunne gjøre tre ting i dag, hvilke handlinger vil gi de største resultatene og bringe meg nærmere mine store mål?”

Akkurat nå jobber jeg med å legge til mer eventyr i livet mitt. Jeg setter ukentlige, månedlige og årlige mål for å gjøre ting jeg vanligvis ikke ville gjort. Mesteparten av tiden er det ingenting revolusjonerende, men ting som å spise forskjellige typer mat, ta en klasse, besøke nye steder eller bli med i en klubb for å møte nye mennesker.

Det er viktig å evaluere dagens prestasjon. Hvordan gikk det i forhold til planen din for dagen? Hva må du ta med til morgendagens plan? Hva må legges til, basert på det som dukket opp i løpet av dagen? Hva er ikke lenger viktig og må strykes? I tillegg liker jeg å loggføre i min dagbok nye ideer, aha-opplevelser eller innsikter jeg har fått gjennom dagen – det er slik jeg har samlet over førti notatbøker med ideer, innsikter og strategier. Alt kan gå galt i løpet av dagen, men fordi jeg kontrollerer starten og slutten, vet jeg at jeg alltid kommer til å starte og avslutte sterkt.


Lag ditt eget personlige rådgivningspanel

Du trenger ikke finne ut av alt alene. Bygg deg ditt eget lille personlige rådgivningspanel med personer du ser opp til. Ikke vær redd for å strekk ut en hånd, og hør om det er greit å sende dem tanker, målsetninger og nye ideer for å få feedback fra dem.


Ikke ønsk deg at alt skal være lett

Når forholdene er gode, er ting enkle, det er ingen distraksjoner, ingen avbrytelser, fristelser frister ikke, og ingenting forstyrrer flyten din; det er også da de fleste gjør det bra. Det er ikke før det oppstår vanskelige situasjoner, problemene oppstår og fristelsene er store, at du får bevist verdien din.


Vær ekstraordinær

Det krever veldig lite “ekstra” for å være ekstraordinær. I alle områder av livet ditt, se etter muligheter der du kan gå litt lenger, presse deg selv litt hardere, forberede deg litt bedre og levere litt mer enn andre.

Gjør det som kreves, selv det uventede, for å bli lagt merke til. Legg til litt pågangsmot og frekkhet i repertoaret ditt.

Publisert