Slik kan du spare opptil et døgn per uke

Publisert

Melder knallhardt, men tuller ikke. Hvis spørsmålet ditt er “hvordan få mer tid i hverdagen?” så får du her noen tips og erfaringer som har hjulpet meg mye de siste årene. Estimatene er basert på meg selv. Bruk eller kast!

1: Bytt ut bil, buss og trikk med jogging, sykling eller spasering

Estimert tidsbesparelse: 3-4 timer per uke

En av de beste avgjørelsene jeg har tatt de siste årene er å legge treningen til tidlig på dagen og jogge til jobb. Tidligere har jeg alltid foretrukket å trene på ettermiddag og kveld, og vært så trøtt på morgenen at jeg ikke kunne forestilt meg å en gang forsøke å gjøre noe som økte pulsen. Likevel bestemte jeg meg for å gjøre et helhjertet forsøk. Det er jeg veldig, veldig glad for:

  1. Det sparer utrolig mye tid. I stedet for å først trene på et treningssenter og deretter ta bussen i tre kvarter, så vil jogging (i mitt tilfelle) ta meg ca like lang tid som å ta buss. Jeg har da både trent og transportert meg selv til jobb på morgenen, og spart ca en time. Jogger jeg tre-fire ganger i uken er det 3-4 timer spart i uken.
  2. Det sparer mental energi: Jeg trenger ikke tenke på når jeg skal trene. Jeg vet kvelden i forveien at jeg skal jogge til jobb, og jeg vet hvor lang tid det tar.
  3. Økten blir faktisk gjennomført pga mangel på unnskyldninger. Jeg vet ikke hvor mange planlagte treningsøkter på ettermiddag/kveld jeg har “avlyst” tidligere. Plutselig kommer livet i veien. Sliten etter en lang dag på jobb. Sulten, ikke handlet mat. Noe må fikses. Osv. Før kl 7 om morgenen er det lite som kan komme i veien.

Så gi det et forsøk og gå, sykle eller jogg til jobb.

Er det for langt til å f.eks jogge hele strekningen, ta bussen halvveis og jogg resten av veien. Er det for kort til en ordentlig treningsøkt, legg til en liten omvei.


2: Lag middagsplan og handle på nett

Estimert tidsbesparelse: 2-3 timer per uke

Denne er en selvfølge. I stedet for å ta en daglig kamp med “hva skal vi ha til middag” og daglige turer til butikken etter jobb, planlegges middag for uken i helgen før den kommende uken. Vi har en liste med ca 30 middagsretter vi rullerer på, med ferdige handlelister per rett. Bestill på nett og få det levert på døren. Som en bonus er det veldig mye enklere å ta bedre valg, og planlegge sunne måltider og billigere retter.


3: Fasting

Estimert tidsbesparelse: Ca 7 timer per uke

Fasting har vært et av mine beste verktøy de siste par årene, og noe jeg synes alle burde gi et forsøk. I tillegg til at veldig mye tyder på at det har store helsefordeler og gir meg mer stabilt fokus gjennom dagen, er det tidsbesparende.

Kutter du ned fra 3-4 måltider til 1-2, samt dropper mellommåltidene, slipper du å bruke tid på hva du skal spise, handle inn det du skal spise, og selvfølgelig tiden det tar å lage og spise måltidet.


4: Kutte ned antall butikker og merker du forholder deg til

Estimert tidsbesparelse: 1 time per uke

Ta klær som et eksempel: De gangene jeg bestemmer meg for å handle kaster jeg bort mye tid på å lete gjennom 5-6 forskjellige butikker, prøve en haug med klær hvor en medium størrelse et sted er en large et annet sted osv. Fargene er ikke hva de ser ut på i nettbutikken og passformen varierer fra merke til merke.

Så for et års tid siden bestemte jeg meg for å gå all-in på ett klesmerke.

Valget landet på Shaping New Tomorrow, et dansk merke som lager klær av god kvalitet som er slitesterke og ikke minst superkomfortable. Jeg bestilte en “kartleggingsrunde” hvor jeg rett og slett kjøpte alle plagg jeg likte i alle størrelser, passformer og farger jeg vurderte.

Jeg testet alt grundig, noterte hvilke farger og passformer jeg likte, og sendte resten tilbake. Nå er dette alt jeg forholder meg til. Jeg vet nøyaktig hvordan en medium slim-fit skjorte fra dem vil passe, og jeg vet hvilken farge jeg får når jeg kjøper.


5: Avinstallere spill/apper og fjerne uproduktive tidstyver

Estimert tidsbesparelse: 7-10 timer per uke

Gaming er gøy. Scrolle gjennom artige videoer er gøy. Men det kan stjele fryktelig mye verdifull tid.

Et av valgene jeg har tatt i år er å avinstallere de spillene som har en tendens til å holde meg slukt opp i timesvis av gangen. Jeg kutter dermed ikke gaming helt ut av livet mitt, som ville vært i overkant kjipt. Men jeg fjerner de største tidstyvene så jeg kan bruke timene jeg ellers ville brukt på endeløs grinding til mer produktive gjøremål.

Publisert